Se stylistens bästa tips för bröllopsbordet
Dukning är en konst, men med lite hjälp är det faktiskt något alla kan klara av. Vi bad Bröllopsplaneraren att dela med oss av lite inspiration och tips.
– Så länge du tycker att det är roligt och har tillräckligt med tid kan du själv välja att göra en fin dukning, bekräftar Cathrine Aase Walberg, som efter tio år i bröllopsbranschen har stor erfarenhet av att duka för fest.
Walberg står bakom podden ”Bröllopsplaneraren” – där hon tar oss med backstage i jobbet som bröllopsplanerare i både Norge och andra länder, och pratar med kända personer om deras stora dag.
– Många har en stressig tid innan bröllopet, eftersom det är så mycket som ska vara på plats. Därför är mitt bästa tips att vara ute i god tid – även när det gäller bordsdukningen, säger hon.
Spara pengar på bröllopsdekorationer
– Stå inte och duka mitt i natten
– Allt som kan göras i förväg inför den stora dagen ska du se till att göra i förväg. Du vill helst inte stå med dukningen till klockan tre natten innan bröllopet, när du antagligen har mycket annat att tänka på.
Just därför rekommenderar Walberg att du bör be om hjälp med själva jobbet. Inte minst bör du se till att någon kan hjälpa dig med det som kan verka vara en enkel uppgift: Vikning av servetter.
– Även om du väljer ett enkelt sätt att göra det på tar det tid att vika servetter till alla gäster. Det här är något som man brukar vänta med till sista sekund. För att ingen ska bli stående till långt in på natten bör du delegera bort uppgiften i god tid till någon som vill hjälpa till.
Innan du bestämmer dig för hur du ska lösa bordsdukningen bör du kontrollera vad som är möjligt där festen ska vara.
– På en restaurang kommer de till exempel i de flesta fall att vika åt dig, men det är alltid bra att veta till 100 procent säkert vad du behöver planera för.
Enkla regler för dukning
Låt oss snabbt gå igenom de traditionella reglerna för dukning:
- Gaffeln till vänster och kniven till höger om tallriken. Dessertskeden över.
- Det är vanligt med tre glas: Vattenglas, vitvinsglas och rödvinsglas.
- Är det flera rätter ska besticken följa ordningen på rätterna och du börjar med de bestick som ligger längst bort från tallriken.
Detta kallas för kuvert, förklarar Walberg. Den ska innehålla allt dina gäster behöver för att äta det som serveras på bordet.
Men vad som ligger på bordet beror också på måltiden som serveras. Om ni till exempel serverar en buffé behöver besticken kanske inte ens ligga på bordet.
– Och är menyn en trerättersmeny behöver du inte duka med tallrik. Många väljer därför att använda en dukningstallrik. Det är också vanligt att lägga till en liten tallrik med en smörkniv till varje, om bröd hör till måltiden, förklarar bröllopsarrangören.
Låt servetterna stjäla showen
Servetter är som sagt en viktig del av dukningen och det finns ingen anledning att hålla tillbaka på vare sig färg eller form.
Om du inte använder dukningstallrik kan du göra lite mer av servetten och använda den som dekoration mellan besticken. Det finns många videor på nätet som du kan lära dig tekniker från.
– Vissa gillar så klart det traditionella med vita dukar och vita servetter, men vi ser fortfarande att fler väljer kreativa färgval och andra typer av tyger än tidigare, säger Walberg.
Hon berättar att framför allt att hon ser mycket linneservetter just nu.
– Den rustika stilen är populär och linneservetter passar perfekt till det. Det är till exempel väldigt fint att göra en solfjäder som du knyter ett band eller en tråd runt. Det gör inget om fjädern inte blir perfekt, för det ska se lite slumpmässigt ut, berättar Walberg.
Låt det blomstra
Blommor hör varje bröllop till. Möjligheterna är många och bröllopsplaneraren har många bra tips på hur du själv kan ordna med blommorna.
– Förr i tiden hade man ett stort blomsterarrangemang på varje bord. Nu ser vi att folk hellre använder fler element när de dekorerar, säger Walberg.
Lägg till exempel en girlang av gröna kvistar mitt på bordet och dekorera med små cylinderformade vaser i denna. Fyll vaserna med blommor och ljus.
– Det blir också allt mer populärt med starka färger. Och det är väldigt dekorativt med stora, lite lösare buketter med blommor, strån och växter i fräscha färger, säger Walberg.
Hon berättar även att många använder höga uppsättningar. Har du en lokal med mycket takhöjd kan du även hänga pyntet från taket.
– Det är jätteläckert att hänga dekor från taket och över borden. Det kan vara stora selar, ljusslingor runt bjälkarna, ljusstakar eller blomvaser, säger hon. En annan trend är att använda gröna växter som exempelvis örter, krukväxter, palmblad eller ormbunkar.
- Vi ser också mycket pampas. Det är dekorativt och mycket hållbart!
Med andra ord är det mesta lagligt när det gäller blommor och växter, och tänk på att rosor eller pioner aldrig blir omoderna.
Var gäst på egen fest
Mitt i alla förberedelser inför bröllopet är det lätt att glömma vad dagen egentligen handlar om: er! Istället för att försöka efterlikna ett Pinterest-bröllop kan ni istället baka in personliga saker.
– Allt blir roligare när det är personligt. Istället för bordsnummer kan ni till exempel namnge borden efter städer ni besökt. Gör små cellofanpåsar med er favoritchoklad till gästerna eller använd snäckskal från en strand ni besökt och skriv gästernas namn på dem istället för på placeringskort.
Viktigast av allt är att ni förbereder i god tid så att ni verkligen kan koppla av och bara njuta på den stora dagen.
– Kom ihåg att ni ska vara gäster på egen fest!