Uppskattad fars dag-frukost

Marmorbord med trefat med en croissant, appelsinjuice og blomster
Kaffemilkshake i en glass og på et flaske med hvite og sorte papirsugerør

Fars dag betyder frukost på sängen – och vi vet vad du kan göra för att göra pappsen extra imponerad.

Något av det finaste du kan göra för att hedra pappa på Fars dag är att vara uppe på morgonen och låta pappa vakna till en fixad frukost utöver det vanliga.

Oavsett om du serverar frukosten på sängen eller dukar upp ett mysigt bord behöver maten inte nödvändigtvis vara så elegant eller omfattande att laga. Gesten i sig är så fin att den ändå värmer pappas hjärta.

Fem härliga frukostar

Vi har samlat recepten som gör Fars dag till en fest!

Gemensamt för dem alla är att de är enkla att göra och lyfter frukosten till nya höjder. Alla recepten är avsedda för fyra personer, så här kan hela familjen få glädje av smaklökarna.

Kaffemilkshake med smak av banan

Banan och mjölk gör denna kaffemilkshake till en mättande liten frukost. Den smakar fantastiskt och är precis lagom söt utan socker.

Det här behöver du

  • 5 dl kaffebönor
  • 1 l mjölk
  • 8 isbitar
  • 2 frusna bananer

Så här gör du:

  1. Lägg kaffebönor i mjölk och koka upp. Låt gärna mjölken stå kallt över natten för att få ut så mycket som möjligt av bönorna.
  2. Mixa alla ingredienser i en mixer och strö över lite kakaopulver som en sista touch på shaken. Njut direkt!

Gör knäckebröd från grunden

Hembakat knäckebröd smakar helt annorlunda än de du köper i butiken. Om du förvarar dina knäckebröd i en tät burk håller de sig dessutom i veckor – vilket innebär att du inte behöver gå upp i onödan på Fars dag för att fixa.

Det här behöver du

  • 1 dl osiktat grovt vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl havrekli
  • 1 dl sesamfrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 0,5 dl linfrö
  • 0,5 dl kruskakli
  • 1 tsk salt
  • 3,5 dl vatten

Så här gör du:

  1. Rör ihop alla ingredienser i en stor bunke och låt smeten svälla ca 30 minuter.
  2. Fördela smeten i ett tunt och jämnt lager på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 25 minuter.
  4. Bryt upp knäckebröden i lämpliga bitar och servera dem på en rustik bricka eller skärbräda i trä med en kökshandduk eller en tygservett under knäckebröden.

MÅNGSIDIG FRUKOSTMAT

Knäckebröden smakar jättegott med de flesta pålägg. Du kan till och med äta dem som snacks eller doppa dem i en kryddig färskost.

Hjemmelaget knekkebrød på lyseblå tallerken
Oppskjært foccacia med tomater og urter
Hjemmelaget pisket smør ved siden av olje, sitron og tørka tomater

Dröm dig bort till Italien med focaccia

Focaccia är den italienska versionen av vitt bröd och är väldigt god som tillbehör till middagsrätter, tapas eller charkuterier. Men den är också helt underbar att äta utan något till! Är den helt nybakad behöver du inte mer än lite god olivolja till innan man kan blunda och drömma sig till Toscana.

Det här behöver du

  • 1 kg vetemjöl
  • 1 paket torrjäst
  • 2 msk salt
  • 3 dl vatten
  • 4 dl god olivolja
  • 2 msk maldonsalt

Så här gör du

  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  2. Späd in vatten och olja och knåda degen i ca 10 minuter. Degen ska vara luftig och fin och allra helst lite kladdig.
  3. Låt den jäsa till dubbel storlek innan den vänds direkt över i lämplig form, gärna en djup plåt och inte en brödform.
  4. Grädda mitt i ugnen på 180°C i ca 25 minuter.

LITE LYX I BÖRJAN AV FARS DAG

För lyxvarianten av focaccia kan du pressa ner bitar av parmesan, soltorkad tomat, solroskärnor och örtkryddor i degen samt en god olivolja på toppen av bakytan. Doppa brödet i hemgjord örtkräm, majonnäs eller en olivtapenade.

Gör det tråkiga smöret lite mer spännande

Ett enkelt sätt att göra frukosten mer spännande är att vispa smöret. Ett luftigt smaksatt smör är perfekt till focaccia, färskt bröd eller hembakat knäckebröd. Pålägg blir nästan överflödigt!

Det här behöver du

  • 500 gram smör
  • 2 burkar soltorkade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk grovt salt

Så här gör du

  1. Låt smöret stå en stund på köksbänken så att det blir rumstempererat.
  2. Vispa smöret i en matberedare tills det blir luftigt och vitt i färgen. Har du ingen matberedare kan du använda en handmixer eller visp, men då kommer inte smöret att få helt rätt konsistens.
  3. Lägg i grovskuren soltorkad tomat (inklusive oljan den ligger i), tomatpuré och salt. Vispa ihop allting ordentligt.

SMAKA SMÖRET

Vispat smör kan smaksättas med vad du vill. Ersätt till exempel tomat med vitlök, örter, oliver eller paprika.

Eggesalat med purre på trefjøl med noen brødskiver og en kniv

Äggsallad

Äggsalladen är perfekt på smörgåsen, som fyllning i baguetter eller som tillbehör till charkuterier.

Det här behöver du

  • 6 hårdkokta ägg
  • 0,5 salladslök
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk gräddfil
  • 1 msk Worchestersås
  • Salt och peppar

Så här gör du

  1. Koka äggen i ca 8 minuter och kyl dem i kallt vatten.
  2. Skala äggen och tärna dem.
  3. Skär salladslöken fint.
  4. Blanda majonnäs, gräddfil och Worchestersås och smaka av med salt och peppar.
  5. Vänd ner ägg och salladslök till en krämig äggsallad. Spara gärna ett kokt ägg som du skär i klyftor och lägger som garnering på salladen.

För att få den rätta krämiga konsistensen på äggsalladen måste äggen kokas precis lagom länge så att de varken är mjukkokta eller för hårda.

Enligt Simon Johannessen beror tiden på äggets storlek, men ett ägg i normal storlek ska kokas i åtta minuter. Det är viktigt att äggen är riktigt kalla innan de blandas in i smeten, så du kan gärna koka dem dagen innan och ha dem i kylen tills du gör salladen.

Källa
SIMON JOHANNESSEN (KOKK)