5 söta frestelser till Fars dag

Gutt rører i pannekakerøre på kjøkken ved stekepanne, egg og blåbær
Stabel med pannekaker
Berlinerboller med melis og blomster ved siden

Om du vill skämma bort din pappa med något riktigt gott på Fars dag ska du spana in de här recepten.

Fars dag är en riktig mysdag som gärna kan användas till att trolla fram något sött och gott i köket.

Kökschefen på Thon Hotels Bergen Airport, Simon Johannessen, har tagit fram fem söta recept som ger pappor runt om i landet all anledning att se fram emot den 8 november.

Några av recepten går snabbt och enkelt att laga, medan andra kan förberedas några dagar i förväg så att du inte behöver lägga tid på det på den stora dagen.

- Flera av recepten passar dessutom väldigt bra ihop, berättar Johannessen.

- Äppelsylten är underbar som pålägg på svelerna eller på den söta gröten. Glaserad bacon passar både som snacks och som tillbehör till svelerna.

Fem frestelser att servera pappa

På med förkläde och fram med slev och bunke! Här är fem härliga recept som alla är avsedda för fyra personer.

Svålar

Enligt kökschefen är det få saker som slår nygräddade sveler. De smakar underbart med sylt, mesost, socker och kanel eller gräddfil. Det enklaste är att steka svelerna på ett järn, men du kan även använda en stekpanna.

Det här behöver du

  • 1 l skummjölk
  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk hornsalt eller bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 l vetemjöl
  • 100 gram smält smör

Så här gör du:

  1. Vispa ihop ägg och socker i en bunke. Vispa bara så att det blandas.
  2. Tillsätt bikarbonat, bakpulver/hornsalt, vaniljsocker och vetemjöl.
  3. Späd in odlingsmjölk och vispa slutligen ner det smälta smöret. Låt sedan smeten vila några minuter.
  4. Stek dem i en tacka om du har det, eller i en stekpanna. Röret är tjockare än en pannkakssmet och du steker tre-fyra stjälkar åt gången i stekpannan. Kom ihåg att steka i smör.
  5. Lägg dem åt sidan när de är gyllene på båda sidor. Servera genast!

Tips! Täck de stuvade rovorna ordentligt när de är färdiggräddade så att fukten bevaras. De är nämligen allra bäst när de är färska och saftiga. Du kan till exempel lägga dem i en försluten burk, en ugnsfast form med lock eller täcka dem med plastfolie.

Berlinermunk

Berlinermunkarna ska vara krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Doppa dem i socker och kanel och fyll dem med vaniljkräm eller sylt. Mums!

För att få till de perfekta Berlinermunkarna gäller det enligt Johannessen att vara väldigt noggrann med degen. Följ då detta recept till punkt och pricka:

Det här behöver du

  • 333 gram ljummet vatten
  • 50 gram jäst
  • 100 g socker
  • 66 gram ägg
  • 766 gram vetemjöl
  • 200 gram smält smör
  • 3 gram kardemumma

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen och blanda ner den i vattnet (som inte ska hålla mer än 37 grader).
  2. Vänd ner de andra ingredienserna, men lägg i ägget sist.
  3. Rulla degen i små kulor i storlek av en liten valnöt och låt jäsa i 30-40 minuter på plåt.
  4. Har du en fritös använder du den, annars fyller du en kastrull till hälften med frityrolja. Värm upp till 160 grader och lägg bullarna i den varma oljan med en sil eller hålslev som tål värme. Ta inte för många skålar åt gången, de ska täckas helt av oljan. När bullarna flyter upp till ytan är de klara. Tryck ner dem en bit för att fritera hela och lyft upp dem med hålösen.
  5. Lägg bullarna på hushållspapper så att de blir rena.
  6. Gör ett litet hål i skålarna och använd en spritspåse för att fylla dem med vad du vill. Både sylt och vaniljkräm är underbart goda. (Du kan också skippa fyllningen och istället doppa bullarna i socker och kanel.)
  7. Doppa sedan munkarna i socker och vips så är Berlinermunkarna klara!

Tips! Använd en stektermometer för att säkerställa att oljan inte blir varmare än 160 grader och ha ett lock klart bredvid grytan om oljan blir för varm.

Berlinerboller med melis og blomster ved siden
Glasskrukke med syltetøy

Äppelsylt

Denna sylt är lika god som topping på havregröten, som pålägg på fläsksvål, våfflor eller färskt bröd, och som tillbehör till ost och kex.

Kökschefen berättar att du gärna kan använda svenska äpplen i säsong, men utanför säsongen bör du satsa på de gröna äpplena.

- De gröna äpplena är syrligare och konsistensen fastare. De är inte lika mjöliga som röda äpplen och därmed blir sylten mjukare.

Det här behöver du

  • 8 äpplen
  • 3 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis

Så här gör du:

  1. Skala äpplena, skär bort kärnorna och skär äpplena i tärningar.
  2. Värm sockret i en kastrull tillsammans med kanelstång och anis tills det blir en ljusbrun och flytande kola.
  3. Dra bort kastrullen från värmen och lägg på äpplena medan du rör om ordentligt.
  4. Ta på lock och ställ kastrullen på svag värme tills äpplena börjar vätska.
  5. Låt det sedan stå och sjuda i 20 minuter. Då dras äpplena möra i sin egen vätska.
  6. Ta av locket och låt det koka svagt så att vätskan reduceras.
  7. Rör ihop det med en slev. För en finare konsistens kan du mixa allt med stavmixer – men glöm inte att ta ut stjärnanisen och kanelstången innan du mixar.
  8. När sylten är färdig kan du justera smaken med lite syra, till exempel citronsaft, för en friskare smak.

Gör du lite extra sylt kan du hälla över det på glasburkar eller syltburkar som kan ges bort i julklapp. Då är det bra att hälla över sylten i glasburken medan den fortfarande är varm. När sylten svalnar kommer locket att förseglas för att ge ännu längre hållbarhet.

To glass med chiapudding med jordbær, bjørnebær og blåbær

Söt gröt

Vill du göra en enkel dessert som inte kräver så mycket tid? Då är denna chiagröt perfekt! Det tar under fem minuter att förbereda den, och dagen efter är det bara att hälla över den på glasburk och toppa med det du vill ha.

Det här behöver du

  • 2 dl chiafrön
  • 5 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl socker eller honung
  • Toppa om du vill: müsli, nötter, sylt eller frukt.

Så här gör du:

  1. Rör ihop kokosmjölk, chiafrön och socker/honung i en skål. Låt stå i kylen över natten.
  2. Lägg gröten i små glas och strax innan servering toppar du med det du önskar. Till exempel bitar av färsk frukt eller bär, nötter, müsli eller sylt.

Tips! Har du inte tid att låta gröten stå över natten kan du låta den svälla i minst tre timmar. Då bör du använda lite mindre kokosmjölk och i stället justera konsistensen lite efter hand eftersom chiafröna då inte hinner dra till sig lika mycket vätska.

Frokostbord med rosa blomster, bacon og pannekaker
Frokostbord med rosa blomster, bacon og pannekaker

Söt bacon

Sweet bacon är en rätt från USA där du glaserar baconet med brun farin i ugnen. Kombinationen av det spröda, salta baconet med det söta karamelliserade sockret är en säker vinnare!

I USA äter de baconet till stekt ägg, men Simen Johannessen tycker allra bäst om som snacks. Det glaserade baconet är också ett underbart tillbehör till pannkakor eller till svålarna som du hittar recept på strax ovanför.

Det här behöver du

  • Bacon
  • Brunt socker

Så gör du

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Lägg baconstrimlor på en plåt med bakplåtspapper och strö brunt socker över ett jämnt lager.
  3. Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter tills de är glacerade och krispiga.
  4. Låt svalna och servera.

Smaklig måltid!