Julmat för vegetarianer

Folk som spiser vegetar julemiddag rundt et bord med rød duk
Blå tallerken med et helt stekt blomkålhode, med hasselnøtter ved siden
Bakad blomkål
Fat med nøttestek med tranebær
Nötlimpa med tranbär

Vill du ha en köttfri jul? Vi har valt ut sex läckra vegetariska rätter som gästerna kommer att älska – oavsett om de är vegetarianer eller inte.

Ugnsbakad blomkål

2 portioner 

  • 1 st blomkål

Kryddblandning

  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄2 tsk mald spiskummin
  • 1⁄2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1⁄4 tsk malen peppar
  • 2 msk olivolja

Brynt smör

  • 4 msk smör
  • 2 msk hackade hasselnötter
  • 1 paket sockerärtskott
  • 1 pkt röd shiso

Så gör du:

  1. Värm ugnen till 150°C.
  2. Blanda samman alla ingredienser till kryddblandningen.
  3. Skär bort den nedre delen av blomkålen, men behåll gärna bladen på så att kålen kan stå rakt.
  4. Gnid in blomkålen med kryddblandningen och stek den i ca 2 timmar tills den fått en fin gyllene färg. Stick in en liten kniv i mitten av blomkålen för att se om den är färdiggräddad.
  5. Bryn smöret i en liten kastrull och tillsätt hackade hasselnötter.
  6. Fördela sockerärtsgroddarna och shisokars på ett fat och lägg blomkålen ovanpå. Häll lite av nötsmöret över och servera.

Nötlimpa med tranbär

8 portioner

  • 30 g torkad Karl Johan-svamp eller annan torkad svamp
  • 2 st rödlökar
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 2 msk olja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g arborioris (risottoris)
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grönsaksbuljong (blandad)
  • 200 g skogschampinjoner
  • 100 g mandlar
  • 100 g pistagenötter
  • 50 g ströbröd
  • 125 g vitost eller vegansk ost (välj en ost med mycket smak)
  • 1 st röd chili
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 ägg
  • 2 msk färska örter (t.ex. rosmarin, timjan, salvia och/eller persilja)
  • 200 g tranbär
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk mald peppar

Så gör du

  1. Blötlägg torr svamp i lite kokande vatten. Ställ åt sidan.
  2. Finhacka rödlök och stjälkselleri. Finhacka vitlöken.
  3. Värm en vid kastrull med lite olja och fräs lök och selleri tills de är mjuka och blanka. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med en minut. Tillsätt ris och låt fräsa tills det börjar poppa. Häll i vitt vin och låt det koka in helt i riset.
  4. Låt den blötlagda svampen rinna av i en sil och hacka den grovt. Rör ner svampen i riset. Värm grönsaksbuljongen och tillsätt lite i taget i riset, rör om ordentligt mellan gångerna. Fortsätt att späda tills risotton är krämig och riset är al dente (fortfarande med lätt tuggmotstånd). Lägg risotton i en skål och låt svalna helt.
  5. Skär svampen i skivor. Värm en stekpanna och fräs svampen i lite olivolja. Salta och peppra. Häll svampen i risotton och låt svalna.
  6. Rosta mandlar och pistagenötter i en torr stekpanna och krossa dem grovt.
  7. Blanda nötter, smulat bröd, riven ost, finhackad chili, rivet citronskal, ägg och finhackade örter i risotton. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg tranbär och socker i en liten kastrull och koka upp. Rör om ordentligt och låt allt koka kraftigt i 2-3 minuter tills sockret har lösts upp och bären har syltat sig.
  9. Smörj en form och fördela tranbären i botten. Lägg risottoblandningen i formen och pressa försiktigt ner den över tranbären. Använd en sked för att jämna till ytan. Täck formen med aluminiumfolie och placera den mitt i ugnen på 180°C i 45 minuter. Ta bort folien och tillaga i ytterligare 15 minuter.
  10. Ta ut formen ur ugnen och låt den vila på galler i 10 minuter. Använd en vass kniv och skär runt formens kant för att lossa steken. Ställ den på ett fat och lyft försiktigt av formen. Garnera med färska örter.
Fat med rund nøttestek med tranebær
Pai med gresskar på et fat, med et stykke ved siden av fatet

Vegetarisk paj

Pajdeg

  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 1 dl iskallt vatten
  • 1 tsk salt
  • 50 g vällagrad ost, exempelvis parmesanost
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk hackad färsk kruspersilja

Pajfyllning

  • 2 kg hokkaidopumpa eller annan pumpa
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk spiskumminfrön
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 st rödlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 800 g färsk spenat
  • 250 g ricotta eller keso
  • 50 g pinjenötter
  • 250 g fetaost eller chèvre
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk mald peppar

Så gör du

  1. Smula smör och mjöl tills det är klumpfritt. Tillsätt kallt vatten och knåda snabbt ihop till en jämn deg. Täck över degen och låt den stå kallt i ca 30 minuter.
  2. Skala pumpan och dela den mitt itu. Ta bort pumpakärnorna.
  3. Skär pumpaköttet i skivor och sprid ut det på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och krydda med spiskummin, chili, timjan, salt och peppar. Sätt brickan mitt i ugnen på 200°C och grädda i 40 minuter tills pumpan är helt mör och börjar få fin gyllene färg. Skär lök i tunna klyftor. Spara vitlöksklyftornas skal. Lägg lök och vitlök i en liten ugnssäker form och ringla över lite olivolja. Sätt in formen i ugnen tillsammans med pumpan de sista 20 minuterna.
  4. Ta ut pumpa och lök ur ugnen. Kläm ut vitlöksklyftorna i formen och blanda med löken. Låt svalna.
  5. Skölj spenaten noga och ta bort de tjockaste stjälkarna. Koka upp en kastrull med vatten och lägg i spenaten precis så länge att den sjunker ihop.
  6. Ta upp spenaten med en hålslev och kyl i iskallt vatten.
  7. Ta upp spenaten och krama ur så mycket vatten som möjligt. Hacka spenaten grovt och lägg den i en skål. Blanda ner ricotta och krydda med salt och peppar.
  8. Lägg bakplåtspapper i botten av en stor springform. Pensla på lite olivolja.
  9. Strö lite vetemjöl på arbetsbänken och kavla ut 2/3 av degen till en stor deg. Täck formen med deg ända upp till kanten och pressa ut den så att den är lika tjock runt om.
  10. Lägg hälften av spenatblandningen i botten av formen. Fördela hälften av pumpabitarna i ett jämnt lager ovanpå. Strö över hälften av pinjenötterna och hälften av fetaosten. Fortsätt med resten av fyllningen och avsluta med lök- och vitlöksblandning och vällagrad ost. Jämna till ytan och pressa samman fyllningen så att den håller formen när pajen ska skäras i bitar.
  11. Kavla ut resten av degen. Pensla pajkanten med ägg och lägg degen ovanpå. Kläm fast den ordentligt och skär försiktigt bort resterna. Gör ett hål i mitten av pajen så att ångan kan släppas ut. Pensla ytan med ägg och dekorera gärna med resten av degen. Ställ pajen kallt 20 minuter så att den sätter sig.
  12. Sätt formen lågt i ugnen och grädda i 35-40 minuter tills degen är vackert gyllenbrun och fyllningen är genomvarm (kontrollera genom att sticka in en smal kniv i mitten av pajen. Känn på kniven om den är varm).
  13. Ta ut pajen ur ugnen och låt den vila på galler ca 10 minuter före servering. Ta försiktigt loss formen och flytta pajen till ett serveringsfat. Servera gärna pajen med en fräsch sallad och dressing.
Avlangt fat med rødkålsalat
Avlangt fat med rødkålsalat
ovnsbakte gulrøtter på et fat

Rödkåls- och mangosallad

4 portioner

  • 0,5 st rödkål
  • 2 mango
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • saft och skal av 0,5 lime
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk malen peppar

Så gör du

  1. Skär rödkål i tunna strimlor, osthyvel eller skalare kan underlätta detta jobb. Lägg rödkålsstrimlorna i en skål.
  2. Skala mango och skär dem i tärningar. Lägg mangon i skålen tillsammans med finhackad koriander.
  3. Rör ihop olja, socker, skal och saft av lime, salt och peppar till en dressing och häll över salladen precis före servering. Vänd ihop allting ordentligt.

Ugnsbakade morötter

4 portioner

  • 12 st morot
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1⁄4 tsk malen peppar
  • 1 st granatäpple
  • 4 stjälkar bladpersilja
  • 2 msk gräddfil

Så gör du:

  1. Skölj morötterna noga. Använd en liten spetsig kniv och rensa runt stjälkfästet.
  2. Lägg morötterna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och krydda med salt och peppar.
  3. Ställ bakplåten i ugn på 180°C och grädda morötterna 15-20 minuter tills de är mjuka.
  4. Rensa granatäpple och hacka bladpersilja grovt.
  5. Lägg upp de bakade morötterna på ett fat. Lägg på lite gräddfil och strö över granatäpplekärnor och persilja.

Rödbets- och äppelsallad

4 portioner

  • 1 st rå rödbeta
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 3 msk naturell yoghurt eller grekisk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

Så gör du:

  1. Riv rödbeta, morot och äpple (du behöver inte skala äpplet) och blanda med yoghurt.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ställ salladen kallt fram till servering.
recept och bilder
matprat.no